Uit het actie-onderzoek kwamen heel wat barrieres naar voren. Rond afval vormde beschikbaarheid een probleem “in de supermarkt kan je alleen zwaar verpakte producten kopen” maar ook drempelvrees en gemak “losse groenten en fruit ipv in een plastiek zakje zijn minder makkelijk of ik heb schrik voor de reactie aan de kassa“.
Delhaize doet alvast een stap in de goede richting en verkoopt vanaf 25 september alle appelen en peren die het label Fruitnet dragen voortaan in volledig gerecyleerde en recycleerbare schaaltjes. Dankzij deze nieuwe verpakking zullen er jaarlijks 15 miljoen polystyreenschaaltjes minder in onze restafvalzakken verdwijnen. Jaarlijks zou dit neerkomen op negentig ton minder afval. Bovendien is de inkt die gebruikt wordt op de verpakking vervaardigd op basis van water.
UPDATE: het rapport is nu digitaal te downloaden, kijk bij studiedag duurzame voeding of klik hier voor het rapport (pdf, 3.83 MB)
Op 18 september vond in Schaarbeek de studiedag plaats rond duurzame voeding. Het rapport voortkomend uit het actie-onderzoek werd voorgesteld. Dat rapport is nu ook te downloaden op deze site. Binnenkort komen hier ook verslagen van deze studiedag.
Hieronder vind je alvast een samenvatting:
Hoe kan je eten binnen de grenzen van de planeet? De vernieuwde website http://www.voedselvoetafdruk.be geeft aan hoeveel ruimte jouw voedingspatroon van de aarde vergt.
Aan de hand van 15 eenvoudige vragen, kan je nagaan wat de impact is van jouw voedingspatroon op de planeet.
Om je te voeden gebruik je immers indirect een gedeelte van de ruimte op aarde. Hoeveel, dat hangt af van je voedingskeuze. Als we de aarde eerlijk verdelen, is er voor de behoeften van elke wereldbewoner 1,8 ha beschikbaar, ruim voldoende om van te leven. Zit je Voedselvoetafdruk aan de hoge kant? Geen nood, je krijgt op de site meteen praktische tips om je afdruk te verkleinen.
Op zaterdag 30 augustus organiseerde EVA een internationale premiere: de voorzitter van het VN-klimaatpanel (IPCC) Rachendra Pachauri sprak voor het eerst uitvoerig over de invloed van vleesconsumptie op het milieu. Vleesproductie en -consumptie zorgen immers wereldwijd voor 18 procent van de broeikasuitstoot, evenveel als de wereldwijde transportsector.
Een paar sprekende vergelijkingen: Read the rest of this entry »