Eten is weten

Weblog over duurzame voeding
 

Ecologische voetafdruk

Om de impact van het consumptiepatroon van elke verbruiker weer te geven, zijn er visuele en mathematische modellen ontwikkeld zoals de ecologische voetafdruk die een consument achterlaat of de CO2-uitstoot die samenhangt met de productie van een bepaald verbruiksgoed.

Als we het productieve deel van het aardoppervlak gelijk zouden verdelen, dan heeft iedere mens recht op 1,8 ha. Maar in de praktijk komt een Afrikaan toe met 1,1 ha terwijl een Europeaan 4,8 ha inpalmt.

We kunnen ook de voetafdruk voor voeding berekenen. Zo is de voetafdruk voor een komkommer uit België in de zomer 1,40 vierkante meter, maar in de winter uit een verwarmde serre liefst 3,77 m2. Voor meer info zie www.voedselvoetafdruk.be en www.voetenoptafel.be.

De voetafdruk van voedsel bedraagt 34%, een derde van de totale ecologische voetafdruk. Onze voeding duurzamer maken is dus een belangrijke manier om deze voetafdruk kleiner te maken.

 

Leave a Reply