Eten is weten

Weblog over duurzame voeding
 


Archive for January, 2009

01 22nd, 2009

Een aangesneden citroen bewaren: bestrooi het aangesneden deel van de citroen met wat zout om hem langer te bewaren

Gebruik het nodige sap en niet méér: voor sommige recepten hebt je slechts enkele druppels citroen- of sinaasappelsap nodig. Maak een kleine opening in de schil, pers er het nodige sap uit, en stop een tandenstoker in de opening om de vrucht te bewaren.

Een halve citroen weggooien? Niet doen: hij kan nog dienst doen! Je kan je spoelbak of wastafel schrobben met één of twee gebruikte halve citroenen.

Een artisjok houd van water: net zoals een plant heeft ook een artisjok water nodig om zich goed te voelen. Zet het uiteinde in wat water en je zult merken dat de groente veel langer bewaart.

Read the rest of this entry »

01 12th, 2009

Naast seizoensgebonden-, biologische-, lokaal- en vegetarisch eten is afvalarme producten kopen ook een belangrijke pijler van een ecologische voedingspatroon. Probeer daarom producten te kopen die niet of milieuvriendelijk verpakt zijn.

Jammer genoeg zijn vele producten nog vaak 2 tot zelfs 3 dubbel verpakt. Als je deze producten nodig hebt, laat de verpakking dan achter in de winkel. Zo sleur je minder afval je huis binnen en hoef je niet te betalen voor de extra vuilniszakken. Op de koop toe geef je een signaal aan de distributieketens.

Let wel op: verpakking rechtstreeks rond het product of primaire verpakkingen hoeft de verkoper wettelijk niet terug aan te nemen. Alle andere verzend- en verzamel verpakkingen mag de consument wel terug brengen en achterlaten. Met uitzondering bij de kleinhandelaar.



						
01 9th, 2009

Wil je graag met je eigen ogen zien hoe biologische groenten geteeld worden, hoe het er aan toe gaat op een biologische boerderij of hoe permacultuur nu in de praktijk inéén zit. Dan is WWOOF misschien iets voor jou.

Via WWOOF, wat staat voor Willing Workers On Organic Farms, kun je op vele duurzame boerderijen aan het werk binnen België, Nederland,  Europa of waar je eigenlijk maar wilt. Het idee is dat je iets van 4 tot 6 uren meewerkt op een boerderij en daarvoor krijg je gratis kost, inwoning en gelegenheid om te leren over een ecologische levenstijl. WWOOF is een leerrijke en leuke manier om je vakantie in te  vullen, waarbij je kennis maakt met de ecologische landbouw.

Op  www.wwoof.org kan je meer te weten komen over WWOOF.

01 8th, 2009

Insecten liggen tegen 2020 als voedsel in de supermarkten. Dat stelt hoogleraar Arnold van Huis van het Laboratorium voor Entomologie. Insecten kunnen in de toekomst een belangrijke rol spelen als vleesvervanger, aldus de wetenschapper.

Tachtig procent van de wereldbevolking eet al insecten. In totaal staan wereldwijd 1.400 verschillende insectensoorten op het menu. Insecten zouden volgens kenners in de toekomst een belangrijke rol kunnen vervullen als vleesvervanger. De productie van vlees gaat overal ten koste van landbouwgrond en draagt in ernstige mate bij tot het broeikaseffect.

Read the rest of this entry »

Receptensite

Author: emmelie
01 7th, 2009


Er is een nieuwe receptensite geboren: www.ylona.be (ook op www.ylona.nl). Ylona is de eerste receptenzoekmachine die zoekt op alle gerechttypes tegelijkertijd.

Bezoekers kunnen naast diabetes-, cholesterol-, calorie-arme- recepten ook biologische en vegetarische recepten zoeken en vinden, dit op een overzichtelijke manier, zonder enige vorm van reclame op de home-pagina.

01 5th, 2009

Het nieuwste project van De Zeepkist (uitgeverij van alternatieve boeken en projecten) is een online voedselencyclopedie.

Via de link www.voedselencyclopedie.nl zal voortaan deze, geheel vernieuwde, altijd uitbreidende en zo veel mogelijk actuele site, te zien zijn.
Met hierop niet alleen veel informatie over voedingsmiddelen en producten, verbanden tussen voeding en milieu, armoede, politiek, handel, klimaat, gezondheid en nog veel meer, maar ook veel recepten.

Biologische voeding mag voortaan 0,9 procent genetische gemanipuleerde organismen (ggo’s) bevatten, zonder specifieke vermelding op de verpakking. Een nieuwe Europese regelgeving die in juni 2007 overeengekomen werd door de Europese landbouwministers, treedt daarmee in werking.

Sinds 1 januari 2009 wordt binnen de grenzen van de Europese Unie de toevallige aanwezigheid van ggo’s in bioproducten gedoogd, zolang die de grenswaarde van 0,9 procent niet overschrijdt. Deze nieuwe regeling, die bij het bekend raken ervan voor controverse zorgde bij groene belangengroepen, breidt de bestaande wetgeving met betrekking tot de klassieke landbouw uit naar de biolandbouw.

Read the rest of this entry »